Murmureii

Îi întâlnim în fiecare zi. La serviciu, la Mall, pe plajă sau la coadă la circa financiară. Dar mai ales pe stradă. Nu-i remarcăm, fără să ştim că, în felul ăsta, le dăm satisfacţie. Pentru că mulţi dintre ei au ridicat la rang de artă abilitatea de a trece prin viaţă neobservaţi de cei din jur. Nu, nu vorbesc despre spioni sau despre maeştri în arta deghizării. Dar tot aşa cum un cameleon îşi schimbă pe negândite culoarea pentru a se camufla în mediul care-l înconjoară, şi ei ştiu să-şi aleagă din instinct expresiile faciale cele mai neutre, tunsorile cele mai regulamentare, hainele cele mai terne şi alurile cele mai insipide.

Provin, mai toţi, din familii aşezate. Au fost crescuţi cu mult bun simţ, taţii i-au învăţat să nu vorbească ne-ntrebaţi iar mamele le-au impus să se descalţe mereu la uşă sau atunci când se urcă pe o bancă, în parc, ca să culeagă zarzăre. Atunci când i-au considerat pregătiţi, le-au explicat regula de aur: „Să nu deranjezi pe nimeni, niciodată!”, inoculându-le astfel o repulsie bolnăvicioasă faţă de conflicte.

Copii fiind, şi-ar fi dorit câteodată o jucărie mai frumoasă sau o rochiţă de altă culoare. Nevrând să-şi deranjeze părinţii cu pretenţii absurde, au preferat să murmure, încet, la ei în cameră „Io vroiam roşie!”. Au rupt apoi capul călăreţului de jucărie sau au colorat cu carioca roşie rochiţa bleu abia primită.

La şcoală, mai târziu, n-au ridicat niciodată mâna, nici măcar dacă ştiau bine lecţia, de teamă să nu inoportuneze. Atunci când au fost scoşi la tablă s-au emoţionat la gândul că s-ar putea face de râs greşind şi, ce să vezi, uneori chiar au greşit. S-au întors în bancă murmurând „Da’ ştiam toată poezia!”, s-au mulţumit cu media 8 şi, la sfârşit de an, cel mult cu o menţiune. Au strecurat pe sub uşa directoarei o reclamaţie anonimă despre profu de sport şi s-au apucat de fumat. 

Au crescut, şi-au găsit perechea, s-au mutat împreună şi au făcut sex regulat. Marţea, joia şi duminica, în timpul emisiunii lui Mircea Badea. Nu se uitau la emisiune, puneau muzica la CD-player şi abajurul roşu la veioză. După un timp nu le-a mai placut. N-au vrut să-şi deranjeze jumătatea cu sugestii, gâfâieli sau filme porno aşa că s-au retras murmurându-se la baie. Până când, într-o zi, singuri acasă, şi-au strâns lucrurile în două genţi (sau în douăzecişinouă, în funcţie de sex) şi au plecat. De tot.

Mulţi dintre ei ne sunt colegi. Stau în banca lor, îşi văd de treabă, nu ies din vorba şefului. Ne amintim vag cum îi cheamă, îi vedem rar pe la şedinţe şi mai niciodată la petreceri. Dacă cumva sunt prezenţi (ca să nu facă notă discordantă, desigur), stau retraşi şi pleacă devreme. Ca să nu deranjeze gazda. Atunci când le cerem ceva profesional nu suntem niciodată siguri dacă şi ce ne vor livra. Nu ne pun întrebări şi nu ne cer detalii, să nu cumva să ramânem cu impresia ca n-au fost atenţi la explicaţiile noastre. Pleacă murmurând „Asta nu-i în fişa postului meu” şi nu revin niciodată din proprie iniţiativă. Când îi căutăm, peste-o săptămână, ca să-i întrebăm de sănătate aflăm că şi-au dat demisia neuitând să schimbe memoria de la laptop-ul de serviciu, predat la timp, cu cea de la laptopul personal, mai mică şi mai veche.

Câţiva murmurei ne devin chiar şefi. După ani de schimbat joburi şi laptopuri fără să li se poată reproşa ceva, aceşti câţiva se strecoară, pe nevăzute, în spatele uşilor de sticlă pe care scrie „Director”. Ca să nu-l supere pe patron, promit marea cu sarea. Îl cheamă apoi pe responsabilul cu salinitatea şi-l roagă frumos sa se ocupe şi de valuri. Când acesta le spune franc că proiectul nu-i fezabil, îi mulţumesc zâmbind din colţul gurii şi-l lasă să plece. Murmură apoi „incapabil” şi fac astfel încât să i se impute trei mii de tone de alge la audit.

În fine, un mic murmurel e-n fiecare dintre noi. Majoritatea preferăm, şi e firesc, să evităm în general conflictele. Însă nu întotdeauna o atitudine „low profile” ne scuteşte de probleme. De multe ori ea poate fi menţinută doar cu preţul perpetuării unor neajunsuri şi, mai grav, prin acumularea unor frustrări şi tensiuni ce pot răbufni pe neaşteptate şi cu consecinţe greu de prevăzut.

Sunt şi situaţii în care prin eschive nu facem decât să amânăm conflicte inevitabile. Pe care, dacă nu le tranşăm din faşă, le dăm timpul şi oportunitatea să se radicalizeze.
Nu-ţi sugerez să sari la beregata oricui te priveşte puţin în dungă şi nu cred că pofta de zarzăre scuză tartinatul cu noroi al băncilor din parcuri. Cred însă că, la fel cum micul conflict timpuriu între freză şi premolar e de preferat reconstrucţiei de os mandibular, micile neînţelegeri expuse şi lămurite previn loviturile de ciomag, în business şi în viaţa personală.
Ce murmuri acolo?

4 thoughts on “Murmureii

  1. Din pacate, Google a ales sa redirectioneze fara notificare acest blog de pe domeniul http://diagma.blogspot.com pe http://diagma.blogspot.ro.
    In consecinta, toate comentariile, like-urile si share-urile voastre prin facebook dinainte de 01.06.2012 au fost sterse. Le puteti regasi totusi (temporar, conform google) aici: http://diagma.blogspot.com/ncr

  2. Am rezolvat, pentru moment. Cred ca e vremea sa ma despart de platforma "blogger"…

  3. Anonymous says:

    Nu a trecut foarte mult timp de cand in scoala era la mare pretuire sintagma: Capul ce se pleaca, sabia nu-l taie". Implicatiile se vor vedea inca vreo doua generatii de acum incolo.
    Vei zice ca murmureii la care faci referire sunt altceva. Ca sunt niste timizi, indivizi interiorizati bla bla bla. Ei bine nu sunt. Sunt rezultatul unui proces de invatamant de indobitocire a maselor. Iar modelele lor din copilarie, cei care terbuiau sa ii invete despre verticalitate, onoare si alte minuni din astea erau in plin proces de supravietuire intr-un regim care suprima libertatea de gandire.
    Si atunci te miri?

    Si mai e un aspect: daca ridici glasul si te faci auzit ai toate sansele ca cel caruia i te adresezi sa fie si el un "murmurel" iar astia, se stie bine, devin ofuscati si o iau ca pe o insulta.Repercusiunile nu se vor lasa asteptate.
    Si atunci ce faci? Te pui cu el, cel care e intr-un etern concediu si e mereu odihnit? Cum gestionezi situatia? Cel mai probabil ajungi sa murmuri si tu….

  4. Anonymous says:

    Dragos, draga, faptul ca ai abordat un astfel de subiect arata ca si tu traiesti o oarecare frustrare, altfel, ma gandesc, nu ai fi deranjat de prezenta "murmureilor " in preajma ta ! Daca esti mai bun, mai puternic, mai curajos, mai descurcaret decat un "murmurel" din aceeasi categorie cu tine, atunci existenta lui nu trebuie sa constituie pentru tine nici obstacol, nici pericol, ci o entitate ce poate fi ignorata sau tolerata…situatie in care, probabil, te mai afli si tu cateodata.

Comenteaza

Your email address will not be published. Required fields are marked *